Wil je ook zo graag op vakantie, maar zie je er tegelijkertijd ook tegenop? Ik begrijp het helemaal. Hier heb je 10 vakantietips speciaal voor mensen met long COVID.
Bij long COVID is het herstelvermogen van je lichaam verstoord. Het autonome zenuwstelsel heeft niet genoeg energie om jouw lichaam goed te laten herstellen. Er is dus ergens een energielek. Op vakantie gaan kan normaal heel goed helpen om in balans te komen. Alle pijntjes van je lichaam lossen vaak vanzelf op na een lekkere vakantie. Bij long COVID kan vakantie ook zeker helpen om je herstelvermogen een boost te geven, maar dan ligt het er wel aan HOE je op vakantie gaat.
Tip 1.
Vakantie begint bij het inpakken van de spullen. Zorg dat je een inpaklijst hebt, zodat je er zeker van bent dat je alles mee hebt genomen. Zo’n lijst helpt je energie te besparen, omdat je niet je geheugen steeds hoeft te gebruiken. In deze link kan je de lijst downloaden die ik gebruik.
Tip 2.
Maak van het inpakken van je spullen een feestje. Zo kan de vakantiepret al beginnen. Bij alles wat je inpakt denk je aan je vakantie. Welke leuke broek trek ik aan en wat ga ik in die broek doen? Of welk leuk badlaken neem ik mee, zodat ik daar goede ontspanningsoefeningen mee kan doen. De betekenis die je een situatie geeft , bepaalt hoe jij je voelt. Als jij het inpakken ziet als een leuke bezigheid, ben je stiekem ook nog aan het trainen. Dat is in mijn ogen de enige manier zoals je kan opbouwen bij long COVID. In mijn online revalidatie leg ik uit hoe dat werkt.
Tip 3.
Elke long COVID patiënt heeft zijn eigen grenzen. Als je op dit moment nog niet in staat bent om van huis te gaan, kun je toch een vakantiegevoel creëren. Wat geeft jou een gevoel van vakantie? Is dat lekker uit eten? Of creatief bezig zijn? Of de hele dag in je pyjama lopen of een wandeling maken? Het maakt voor je brein niet uit of je de activiteit op het moment feitelijk doet of alleen eraan denkt. Dezelfde stofjes worden op dat moment in je lichaam gemaakt en die stofjes kunnen je een heerlijk vakantiegevoel geven.
Pak eens een oud fotoalbum erbij of vraag iemand om een reisbrochure te halen van de plek waar jij graag naar toe zou gaan. Eet die dag het eten wat past bij die plek. Zet muziek op die daarbij hoort en merk maar dat je ook thuis een heerlijk vakantiegevoel kan krijgen.reisbrochure te halen van de plek waar jij graag naar toe zou gaan. Eet die dag het eten wat past bij die plek. Zet muziek op die daarbij hoort en merk maar dat je ook thuis een heerlijk vakantiegevoel kan krijgen.
Tip 4.
Maak van de reis ook een prettige ervaring. Neem een besluit om gewoon niet te stressen. Het verbaast mij altijd hoe gestrest mensen zijn op een vliegveld en helemaal niet genieten van het feit dat ze gaan vliegen. Ze mopperen in de rij, ze kijken chagrijnig als ze door de douane moeten en willen als eerste het vliegtuig in en ook weer als eerste eruit. Ik vind dat zo bijzonder. Je betaalt veel geld voor een reis en dan geniet je er niet eens van. Als je gewoon veel te vroeg aanwezig bent en besluit te genieten van alles wat er tijdens je reis gebeurd, scheelt dat zoveel stress en energie voor het autonome zenuwstelsel.
Probeer het maar eens uit. Op het moment dat je voelt dat je ergens weerstand tegen hebt, zeg je tegen jezelf: ”Interessant wat hier gebeurd, ik neem even de tijd om dit alles waar te nemen alsof ik de klok aan de muur ben”. Die heeft over het algemeen geen mening over dingen. En kijk dan eens of het echt nodig is om je hier druk over te maken. Onthoudt dat de leukste vakantieverhalen gaan over dingen die niet helemaal liepen zoals gepland.
Tip 5.
Geef jezelf een opdracht als je overprikkeld raakt. Als je last hebt van de prikkels b.v. tijdens het autorijden, probeer je dan ergens op te focussen. Je gaat dan met je bewustzijn controle creëren over het onderbewuste. Zeg tegen jezelf: Ik ben veilig en ik ga nu b.v. tellen hoeveel rode auto’s ik zie of doe een auto bingo. Of tel hoeveel mensen een spijkerbroek aan hebben of geen spijkerbroek. 😉 Het focussen helpt om het zenuwstelsel niet overprikkeld te laten worden door alle indrukken.
Tip 6.
Neem voldoende pauzes tijdens je reis. Je kan heel makkelijk even van de snelweg af naar een bos of een andere rustige, natuurlijke omgeving. Als je daar een meditatie doet, het liefst liggend, helpt het enorm om weer wat energie bij te tanken. Je maakt zo je reis onderdeel van je vakantie en komt op plekken waar je anders misschien niet zo snel heen zou gaan. Bovendien is benzine tanken buiten de snelweg af vaak veel goedkoper.
Tip 7.
om je vakantie als “geslaagd” te bestempelen. Vaak willen mensen iets nieuws ervaren, omdat dat een gevoel van verwondering of inspiratie geeft. Als je dat één keer meemaakt, is dat al genoeg voor het zenuwstelsel om allerlei prettige stofjes in je lichaam aan te maken die helpen bij je herstel, maar vaak willen we meer. Dit is leuk en dat ook en dan ’s avonds nog uit eten. Je hobt van de ene activiteit naar de andere. En dan is de koek op en is het achteraf eigenlijk helemaal niet meer leuk, vanwege de terugslag die je ervaart.
Als je voor jezelf duidelijk hebt welke emoties jij vandaag wilt voelen, richt je je daarop en als je die hebt ervaren is jouw vakantiedag geslaagd. Geniet daarna gewoon van dat gevoel en voel je niet verplicht om nog meer te beleven die dag. Schrijf in een boekje waar je dankbaar voor was die dag en welk gevoel je de volgende dag wilt ervaren en dan pas je activiteit daarop aan.
Tip 8.
Kies je uitdagingen zorgvuldig. Als je weinig energie hebt, besteed die dan aan de dingen die voor jou waardevol zijn. Dus als je een dag iets leuks wilt doen met je kinderen of met één kind, laat andere dingen dan vallen. Op die manier kun je echt genieten van het moment en achteraf nog steeds genieten van de leuke activiteit die je hebt gedaan.
Tip 9.
Probeer ook in je vakantie hetzelfde dagritme aan te houden, die je in balans houdt. Als je nog niet in balans bent, probeer dan eens de gratis eerste stap van de long COVID revalidatie online van Fysioliek. Het veranderen van je dagritme kost namelijk veel energie voor het autonome zenuwstelsel. Je hele bioritme en circadiaanse klok moeten weer resetten. Dus houdt zoveel mogelijk je slaap en eetritme hetzelfde.
Tip 10.
Neem de vakantie ervoor als een kans om je lichaam aan het roer van je activiteiten te zetten in plaats van te doen wat je denkt dat moet. Als je lichaam een grens aangeeft, luister daar dan naar! Doe een oefening om naar de herstelstand te gaan en je zal merken dat je daarna weer iets kan gaan doen. Als je ver over je grens gaat, kost het dagen om weer een beetje de oude te worden. Dus geef gehoor aan de signalen die je lichaam geeft en wees trots op jezelf dat je zo lief bent voor jou om daarnaar te luisteren.te luisteren.
Advies nodig?
Als je persoonlijk advies wilt over jouw vakantie, kan je altijd contact met me opnemen. Ik kijk graag met je mee hoe jij van je vakantie echt een feestje kunt maken en je herstelvermogen een boost kunt geven. Via whatsapp: 0651170556 of mail: