Individuele coaching

 

Wat doe ik als coach?

Als coach kijk ik wat je probleem is. Wat je nu graag anders wilt hebben dan het nu is. Dan kijk ik welke therapie het meest passend is om dat te bereiken of ik maak een combinatie van de therapieën.  Als het ook op lichamelijk gebied is, combineer ik het met de fysiotherapie. Alles wat ik doe baseer ik zoveel mogelijk op wetenschap. Ontspanningsoefeningen (lichamelijk of mentaal) maken vaak deel uit van een coachingstraject, zeker als het om angststoornissen of paniekaanvallen gaat.

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Zullen we wat anders doen?” 

Gedragspatronen veranderen.

De meeste patronen in ons gedrag zijn gevormd in de leeftijd van 0-7 jaar. Alles wat we daarna hebben gedaan is vaak in de hersenen gekoppeld aan zo’n basispatroon. Veel van die patronen hebben te maken met overleefpatronen. Als klein kind ben je erg afhankelijk, dus moet je doen wat er gewenst is om te overleven. Soms zijn die patronen op latere leeftijd helemaal niet meer nodig en soms zitten ze ons ook nog echt in de weg.

Bijvoorbeeld als je andere interesses had dan je leeftijdgenoten of je ouders, kan je nu nog steeds heel hard werken om geliefd en niet afgewezen te worden. Daarbij kan je dan steeds over je grenzen gaan.

Of als jevroeger ergens last van had en je ouders zeiden: kom op, even doorbijten. Hele goede intenties en misschien heel helpend voor toen, maar nu kan het ervoor zorgen dat je geen rust neemt. 

In een coachings traject kijk ik welke therapie het meest passend voor je is.

 

NLP coaching

Onze hersenen kun je onderverdelen in een bewust en onbewust deel. Het grootste deel (ongeveer 90%) van alles wat we doen en hoe ons zenuwstelsel werkt gebeurd onbewust. Herstelvermogen is een onbewust proces in de hersenen. Dus als we het herstelvermogen willen veranderen of als we gedrag willen veranderen, zal je het op onbewust niveau moeten veranderen. Het beste om de onbewuste processen in ons brein te veranderen is met NLP-technieken (Neuro-Linguïstisch Programmeren). Hiermee kunnen we de automatische processen in het zenuwstelsel beïnvloeden en  herprogrammeren, waardoor de reactie anders wordt.

Acceptence commitment therapy

Acceptence commitment therapy is erop gericht dat je moet accepteren dat het is zoals het is en niet meer moet vechten tegen wat er is. Je krijgt van mij allerlei oefeningen om te leren hoe je iets kan accepteren, terwijl alles in je zegt: “dit wil ik niet accepteren.”

Cognitieve gedragstherapie

Met cognitieve gedragstherapie kunnen we beredeneren waarom iets is, zoals het is en kunnen we met oefeningen je bewuste brein de overhand laten nemen als je onbewuste een loopje met je wilt nemen.

Familie of tafelopstelling

Soms is het goed om te kijken naar de familie van herkomst (je ouders, broers en zussen). Is er een patroon dat van generatie op generatie in min of meer dezelfde vorm aanwezig is? Maak je hetzelfde mee wat je ouders hebben meegemaakt en dacht je nog…. nou dat zal mij niet overkomen? Dan kan een familieopstelling vaak uitkomsten bieden. Soms gebeuren er dingen die je op rationeel gebied helemaal niet kan verklaren. Met een tafelopstelling kan je vaak inzicht krijgen waarom dingen zijn zoals ze zijn en kan je verandering krijgen op een heel ander niveau.

Hypnose

Soms weet je niet precies wat er aan de hand is en komen we er met bovenstaande technieken niet uit. Dan kan hypnose een uitkomst bieden. Dat is overigens niks ‘engs’, maar is gewoon een diepe ontspanning, vergelijk het maar met een droomslaap. In die diepe ontspanning kan je soms ook tot bepaalde inzichten komen en kan het een sleutel zijn voor de oplossing. Voor hypnose geldt een ander tarief en dat gaat altijd, net als alle andere therapie in overleg met jou.

 

Tarief:

Individuele coaching tarief is €97.- per uur. Online is ook mogelijk.