Hoe herstel je van long COVID?

1 november 2023

Hoe herstel je nu van long COVID en kan je herstellen van long COVID? Dit zijn vragen, die me vaak worden gesteld. In dit artikel leg ik de weg uit hoe je kan herstellen van long COVID. Herstel is naar mijn mening een gestage vooruitgang. Elke week een stapje dichter bij jezelf gezond en fit voelen.

Als niks meer lijkt te helpen en je hebt al van alles geprobeerd om beter te worden, kan je behoorlijk hopeloos worden. Je vraagt je continue af: “wat doe ik verkeerd? Is er dan niets dat me kan helpen? Moet ik hier nu mee blijven leven?

Bij long COVID, burn-out en andere chronische aandoeningen is het vaak niet mogelijk om snel te herstellen. Het herstelvermogen is immers verstoord. Om de processen voor een normaal herstel weer goed te laten verlopen, moeten er andere patronen in het zenuwstelsel geactiveerd worden. Dit kost tijd. Vergelijk het maar met het bouwen van een huis of het leren van een andere taal. Maar als je gestaag vooruit gaat, steeds een stapje verder op weg naar je herstel, zul je uiteindelijk versteld staan van wat je allemaal kunt.

Herstel is geen wedstrijd die je kan winnen, maar een onderdeel van je leven waarin je veel kan leren.

Wat is het stappenplan voor herstel van long COVID?

  1. Je moet de achteruitgang stoppen. Daarvoor is het nodig dat je begrijpt wat er in je zenuwstelsel gebeurt en hoe het komt dat het autonome zenuwstelsel jou niet goed kan herstellen.
  2. Het is daarvoor heel erg belangrijk dat je de situatie zoals die nu is volledig accepteert. Dat klinkt misschien gek, want dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. In dit artikel leg ik uit waarom dit noodzakelijk is.
  3. Vanuit die acceptatie leg je de wens neer hoe jij je leven graag zou zien. Wat je zou willen doen, wat je nu nog niet kunt. Op deze manier bereidt je zenuwstelsel jouw lichaam voor om dat te kunnen bereiken.
  4. Vervolgens geef je je lichaam heel veel rust. Rust geven is iets anders dan niks doen. Want met niks doen kan je hoofd nog steeds overuren maken en daarmee continue in de stress stand staan. Rust betekent zorgen dat je in de herstelstand gaat. In de gratis eerste stap van de long COVID revalidatie staat een heel lijstje hoe je in die herstelstand komt met ook de eerste oefeningen die bij bijna iedereen helpen.
  5. Het is dan tijd om meters maken door veel te oefenen om te ontspannen. Hierbij ontdek je dat bepaalde patronen in de hersenen er steeds weer voor zorgen dat je in de stressstand komt. Je wordt je daar bewust van, maar moet steeds opnieuw oefenen om rust te ervaren. Het is handiger om zo’n basispatroon van je lichaam te veranderen. Er zijn bepaalde oefeningen om je brein te herprogrammeren. Dat leer je ook in de long COVID revalidatie online. Zo voorkom je dat je lichaam steeds weer in de stress raakt. Het vereist oefening en inzicht om deze patronen te ontdekken en te veranderen. Dit proces kan wel meer dan een jaar duren afhankelijk van hoeveel niet helpende patronen in het brein aanwezig zijn. Het is als het ware een soort afpellen van alle schillen en muren die je hebt opgebouwd om jezelf te kunnen handhaven in de maatschappij.
  6. Dan kom je tot inzichten wie je echt bent en wat jij echt wilt met jouw unieke combinatie van talenten. Mogelijk ben je hooggevoelig en daarmee is je brein iets anders georganiseerd dan bij de gemiddelde mens. Die hooggevoeligheid is ook een kracht, want jij ziet en voelt dat er dingen anders moeten gaan dan ze nu gaan. Op het moment dat jij steeds meer jezelf durft te zijn, ga je die kracht begrijpen en ga je jouw visie de wereld inbrengen, die misschien niet helemaal hetzelfde is zoals de meerderheid denkt.
  7. En dan wordt het echt leuk. Dan wordt je ziek zijn een kans. Je kan het je namelijk niet meer veroorloven om je aan te passen door de stressreactie die dat in je lichaam veroorzaakt. Je gaat ontdekken waar jij geen stressreactie van krijgt. Je kan zo jouw bijdrage leveren aan de wereld, zonder uitputting van je lichaam. Je hoeft geen moeite meer te doen om er bij te horen. Je bent goed genoeg en ervaart ook geen angst meer voor een tekort. Jij gaat stap voor stap jouw wens voor verandering van de wereld zelf toepassen, helemaal in balans. Daarmee draag jij bij aan de balans in de wereld.
Herstel van long COVID stap voor stap.

Hoe lang gaat dit proces van herstel van long COVID duren?

Geen idee. Ik zeg altijd dat er geen einde is. De wereld verandert. Jij verandert. Meegaan met die continue stroom van verandering is de uitdaging. Hoe beter jij jezelf in balans kan houden, hoe gezonder jouw lichaam is. Het gaat erom dat jij gestaag steeds meer kan doen waar jij gelukkig van wordt, waar je rust in vindt. En dan ervaar je nauwelijks klachten meer.

Kom je dan weer terug op hetzelfde niveau van prestatie?

Geen idee. De vraag is, was je toen in balans? Was je toen bewust van al je gedrag en voelde dat helemaal goed? Of was je jezelf al langer aan het uitputten op een onbewust niveau? Gaf jij je lichaam liefde en aandacht waar het om vroeg of was je aan het overleven om erbij te horen?  

Is het moeilijk om te herstellen van long COVID?

Nee juist niet. Het is eigenlijk te makkelijk om waar te zijn. Juist leren dat het gemakkelijk kan zijn, is misschien wel het moeilijkste. Maar dat is wel te leren. In de online revalidatie van Fysioliek krijg je alle tools die je nodig hebt om dit proces helemaal te doorlopen. Daarnaast kan je altijd een combinatie maken van individuele hulp mét de tools uit de cursus. Je kan de eerste stap gratis proberen. Je kan ook gewoon contact met me opnemen. Ik luister graag naar jouw verhaal en zal meedenken over wat het beste bij jou past.