Met long COVID aan het kerstdiner !

13 november 2022

Heb je nu long COVID klachten en zie je op tegen de feestdagen? Als je nu start met de long COVID revalidatie online van Fysioliek kun je waarschijnlijk wél kerst vieren aan de feestelijke tafel in plaats van in bed.

Het probleem van het autonome zenuwstelsel.

Bij long COVID blijft het autonome ofwel onbewuste zenuwstelsel in de stress stand hangen. Hij blijft in de stand waarin je lichaam klaar wordt gemaakt om te vechten of te vluchten en dat herken je waarschijnlijk ook. Het geeft heel veel onrust in je lichaam en is dodelijk vermoeiend. Je hersenen doen daardoor niet meer wat ze zouden moeten doen. Trainen in deze stand gaat maakt het vaak slechter in plaats van beter, want het lichaam heeft het al zo zwaar.

Deze overleefstand van het zenuwstelsel is gemaakt voor ongeveer 20 minuten, omdat het zoveel energie kost. Als je te lang in deze stand blijft schakelt je zenuwstelsel naar een andere overleefstand, de bevriesstand. Je kan werkelijk even niks meer, functioneert als een reptiel, alles wat je meer doet dan niks is al teveel. Herken je het?

In de Polyvagaal theorie van Steven Porges zijn deze standen van het zenuwstelsel wetenschappelijk ook aangetoond.

Wat kan je nu wel doen bij long COVID?

De kunst is dat je het zenuwstelsel bewust in de herstelstand gaat zetten. Automatisch en vanzelf doet hij het niet. Hij blijft hangen in de overleefstand en dat maakt dat je niet kan herstellen of alleen maar herstelt wat nodig is óm te overleven. En zo voelt het nu ook voor jou.

Je bent aan het overleven in plaats van aan het leven en dat wil je anders.

In deze long COVID revalidatie online van Fysioliek leer je allerlei technieken om jezelf uit die stress-stand te halen en daarmee ga je op weg naar je herstel.

Wacht niet langer op de wetenschap.

Veel mensen gingen voor je om van die hopeloze toestand naar weer van hoop op herstel naar duurzaam herstel te gaan met lekker werkende en zeer gemakkelijke oefeningen. De wetenschappers zijn aan het uitzoeken hoe het komt dat het autonome zenuwstelsel zo van slag blijft na de corona besmetting. Jij hoeft daar niet op te wachten en kan gewoon alvast aan de slag om bewust het zenuwstelsel in de reparatie stand te zetten en weet je wat leuk is, je kan het nu gratis uitproberen. ls je nu start met de cursus heb je denk ik alle tools in handen om met kerst aan het diner te zitten. Zou dat niet heerlijk zijn?