Wat als training niet werkt bij long COVID.

5 november 2022

Het is best frustrerend als je merkt dat je na iedere training alleen maar achteruit gaat in plaats van vooruit met je long COVID. Ik zie dit regelmatig in de praktijk en het maakt je onzeker, want je doet zo je best en het helpt gewoon niet. Het kan heel helpend zijn als je snapt wat er mis gaat. Ik zal het hier in het kort uitleggen.

Het lichaam heeft een zelfherstellend vermogen. Let maar eens op als je jezelf snijdt, dan komt er bloed en dan een korstje en na een dag of tien is dat korstje eraf en na een tijdje zie je er helemaal niks meer van. Behalve als je aan het korstje blijft krabbelen, dan kan het heel lang duren. Ergens gaat het mis met dat zelfherstellend vermogen bij long COVID. De klachten na een coronabesmetting zijn er langer dan drie maanden. Dan is langer dan je zou verwachten bij een normaal herstel. Het kan allerlei oorzaken hebben en meestal is het een combinatie van veel factoren die ervoor zorgen dat je niet goed hersteld. De kunst is om al die factoren “goed” te zetten zodat je autonome zenuwstelsel weer doet wat hij moet doen en dat is jezelf repareren.

Wat is eigenlijk trainen?

Bij sporten of trainen met oefeningen maak je eigenlijk kleine schade aan het lichaam en dat is goed. Oude cellen van mindere kwaliteit gaan zo kapot en daar krijg je dan mooie nieuwe cellen voor in de plaats. Tenminste als het zelfherstellend vermogen het goed doet. En daar gaat het soms mis bij corona. Op een of andere manier zorgt het virus of virusdeeltjes ervoor dat het autonome (onbewuste) zenuwstelsel niet het zelfherstellend vermogen kan activeren en dat hij in de overleefstand blijft hangen. In die stand repareert het lichaam alleen wat nodig is om te overleven. Dat is precies zoals veel patiënten zich voelen.

Ik ben alleen maar aan het overleven en niet een leuk leven aan het hebben.

Het autonome zenuwstelsel regelt dus het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Bij het trainen sloop je (oude) cellen, maar er komen geen nieuwe voor in de plaats bij long COVID of ze zijn van slechtere kwaliteit. Kortom je gaat achteruit. Training bij je long COVID blijkt dus niet te werken.

De oplossing om training bij long COVID wel te laten werken.

Hoe zorg je er nu voor dat het lichaam uit die overleefstand gaat (die ook wel stressstand wordt genoemd) en dus naar de herstelstand gaat? In de long COVID revalidatie van Fysioliek krijg je in 7 stappen alle tools die nodig zijn om naar die herstelstand te gaan en dus weer te kunnen herstellen. Met allerlei verschillende oefeningen voor al die verschillende factoren, leer je om je zelfherstellend vermogen bewust te activeren. Ook leer je je lichaam en de reacties van het autonome zenuwstelsel te herkennen en te optimaliseren voor herstel.

Je kan de eerste stap helemaal gratis uitproberen. Er zitten al een aantal oefeningen in, die je al goed op weg kunnen brengen naar je herstel.

Kijk voor meer informatie op www.fysioliek.nl/lcr-online/