Wat als je herstel bij long COVID stagneert?

15 augustus 2023

Herken je dat? Al die tijd ging het goed met je herstel en boekte je vooruitgang, maar plotseling lijkt het stil te staan, je herstel stagneert.  De oefeningen die je doet, helpen maar gedeeltelijk. Je doet ze braaf, maar vooruitkomen doe je niet meer en je moet je er echt toe zetten om te blijven oefenen. Het is een vraag die ik onlangs kreeg bij de gratis begeleiding bij de long COVID revalidatie online van Fysioliek.

Optimalisatie van het herstelvermogen.

Je herstelvermogen bevindt zich in je autonome zenuwstelsel. Als dit systeem voldoende tijd, ruimte en energie krijgt, is je lichaam in staat zichzelf helemaal te genezen. Bij long COVID gaat er iets mis met dat herstelvermogen. Het functioneert niet meer goed. Daarom is het belangrijk om aan de slag te gaan met de behandeling van het autonome zenuwstelsel en de blokkades in het herstel te lossen. Het autonome zenuwstelsel speelt in feite een grote rol in hoe jouw herstel verloopt. Jij kunt ervoor zorgen dat het optimaal functioneert door bewust te zijn van je keuzes en de juiste beslissingen te nemen.

De snelste weg naar herstel.

In de eerste stappen van de cursus gaat iedereen lekker vooruit, zo ook bij deze patiënt. Ze kan al veel beter voelen waar haar lichamelijke grenzen zijn en kan die grenzen ook steeds beter accepteren. Ze weet ook dat zij met haar wilskracht niet meer aan de knoppen kan draaien. Het feit dat ze nu dus met wilskracht moet proberen om te oefenen, geeft eigenlijk al aan dat ze niet meer op de snelste weg naar herstel zit, want die bereik niet je door moeilijk te doen. De snelste weg is alles doen met gemak.

Op zoek naar energielekken.

Je lichaam geeft eigenlijk vanzelf aan wat het nodig heeft, hoewel je soms nog niet precies weet wat dat is. Hier komt de online begeleiding om de hoek kijken. Samen kunnen we kijken naar wat op dit moment prioriteit heeft. Wat maakt dat je blijf je steken in je vooruitgang? Het draait om het opsporen van ‘energielekken’.  Steeds in het herstelproces is er wat anders nodig. Een energielek ontdek je doordat je bij die activiteit merkt dat je moe wordt, dat je “leeg “ loopt. Soms gebeurt dat ook bij de dingen die je juist heel erg leuk vindt en waar je hem niet zou verwachten. Het probleem ligt vaak in een bepaald patroon in je brein dat dit energielek veroorzaakt. Hier gaan we dan mee aan de slag. Dit is waar je persoonlijke groei plaatsvindt.

Steeds meer jezelf worden ondanks long COVID.

Doordat je je steeds meer bewust wordt van de patronen jou een energielek geven, kan je die patronen veranderen en los laten. Hierdoor kun je loskomen van oude patronen die vroeger belangrijk waren, maar nu niet meer dienend zijn voor je gezondheid. Zo kom je steeds meer tot je eigen kern van wie jij bent en langzaam maar zeker werk je aan je herstel. Herstel is voor mij een gestage lijn naar boven. Stap voor stap naar een leven zoals jij dat graag wilt, waarbij je je fit voelt en voelt dat jij ertoe doet. Dat jij jouw unieke bijdrage aan de wereld kan leveren met gemak en plezier. Daar de je het toch voor!

Ga ook aan de slag met je herstel. Je kan de eerste stap van de long COVID revalidatie gratis volgen op www.fysioliek.nl/lcr-online